Project van de maand
De Japanse tuin
In Oldenzaal hebben we in een kleine binnentuin van 100 m² een tuin aangelegd in Japanse sfeer. De (nieuwe) bewoners zochten een invulling van de tuin die aansloot bij de manier waarop zij in het leven staan, geïnspireerd door de oosterse mystiek.
De Japanse tuin kenmerkt zich door een grote mate van rust waarin het groen in harmonie met de elementen, rust creëert en niet de meeste aandacht opeist door b.v. een uitbundige bloei. Het groen vormt als het ware een natuurlijk geheel met de elementen water, aarde (rots, steen, grind) en vuur (licht). Het groen bestaat voor een belangrijk deel uit bodembedekkende, groenblijvende beplanting, dat voor een rustgevend “tapijt” zorgt. Hier en daar zorgt een bloeiende boom of struik voor een “verlichte toon”. Reliëf alsmede water en keien/rotsen is een must.
Daarnaast is er geen symmetrie in het ontwerp, maar ook geen volstrekte willekeur. De Japanse tuin is gevoelswerk.
In ons geval ligt er een ruwe schets aan ten grondslag die we vervolgens organisch ten uitvoer brengen. Dat houdt in dat er tijdens de aanleg voortdurend geschaafd wordt aan vorm en structuur. Op basis van gevoel, de Japanse visie indachtig.
En dat is voor de West-Europeaanse tuinman toch even wennen.
Er ligt nu een tuin met een kleine vijver, paden van Flagstones, grindpaden met stapstenen, glooiingen met bodembedekkende plantensoorten, her en der veldkeien, op strategische plekken opgaande bomen, heesters en bamboe en lichtpunten die het geheel ook in het donker glans geven.
Tenslotte hebben we de bestaande hout/betonschutting met bamboematten bekleed.
Al met al heeft de bestaande tuin, ik mag wel zeggen, een culturele metamorfose ondergaan tot genoegen van de bewoners.